Πολλές λογισμικές βλάβες μπορούν να διορθωθούν από το Mac OS X μόλις ο υπολογιστής είναι σε λειτουργία, αλλά αν η μηχανή κολλήσει στην εκκίνηση, δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε κανένα από τα χαρακτηριστικά επισκευής. Αν το iMac G4 σας εμφανίζει μπλε οθόνη κατά την εκκίνηση, το πρόβλημα είναι πιο ή λιγότερο δύσκολο να λυθεί, ανάλογα με την έκδοση του OS X που τρέχετε. Η μπλε οθόνη μπορεί να συνοδεύεται από μια περιστρεφόμενη πολυχρωματιστή μπάλα, ένα αναβοσβήνων ερωτηματικό, ένα σήμα απαγόρευσης, μια προειδοποίηση επανεκκίνησης ή τίποτα καθόλου. Συνήθως μπορείτε να επιλύσετε αυτό το ζήτημα χωρίς να ξαναεγκαταστήσετε το λογισμικό συστήματος.
Οδηγίες
OS X.4.xx (Tiger)
- Πατήστε το κουμπί τροφοδοσίας και κρατήστε το πατημένο μέχρι να σβήσει ο υπολογιστής. Απελευθερώστε το κουμπί, μετά πατήστε το ξανά για να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή.Αφού ακούσετε το χιούμορ, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift για να ξεκινήσετε τον υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία (Safe mode). Απελευθερώστε το πλήκτρο όταν δείτε το γκρι λογότυπο Apple και τον δείκτη προόδου, που μοιάζει με μια πολυχρωματιστή περιστρεφόμενη μπάλα.
- Κάντε κλικ στο μενού Apple και επιλέξτε "Προτιμήσεις συστήματος" από το αναπτυσσόμενο μενού. Επιλέξτε "Λογαριασμοί" από το επόμενο παράθυρο που ανοίγει, μετά κάντε κλικ στο "Στοιχεία σύνδεσης".
- Σημειώστε όλα τα στοιχεία στη λίστα σε ένα χαρτί, μετά επισημάνετε όλα και κάντε κλικ στην "Αφαίρεση". Κάντε κλικ ξανά στο μενού Apple και επιλέξτε "Επανεκκίνηση". Όταν ο υπολογιστής επανεκκινήσει, προσθέστε τα στοιχεία σύνδεσης ξανά στη λίστα ένα-ένα και επανεκκινήστε μετά κάθε προσθήκη μέχρι να απομονώσετε αυτό που προκαλεί το πρόβλημα εκκίνησης.
OS X.3.9 (Panther) και παλαιότερες εκδόσεις
- Αφαιρέστε ένα μη συμβατό στοιχείο σύνδεσης χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία με την Ενότητα 1. Στις εκδόσεις του OS X που προηγούνται του Tiger, πρέπει να κάνετε κλικ στην "Προβολή" αφού ανοίξει το παράθυρο "Προτιμήσεις συστήματος" για να αποκτήσετε πρόσβαση στο παράθυρο "Λογαριασμοί" και τα "Στοιχεία σύνδεσης".
- Επαναφέρετε τις προτιμήσεις δικτύου για να σταματήσετε τον υπολογιστή από την αυτόματη δημιουργία σύνδεσης δικτύου όταν ανοίγει μια εφαρμογή TCP/IP. Κρατήστε πατημένο το κουμπί τροφοδοσίας μέχρι να σβήσει ο υπολογιστής, μετά επανεκκινήστε τον. Όταν ακούσετε το χιούμορ, πατήστε ταυτόχρονα το κουμπί Command (Apple) και το 's' για να ξεκινήσετε σε λειτουργία Single-User.
- Γράψτε: "mount -uw /", μετά πατήστε Return. Αν ο υπολογιστής σας τρέχει Mac OS X.3 έως 10.3.9, γράψτε: "mv /Library/Preferences/SystemConfiguration/preferences.plist preferences.old". Βεβαιωθείτε ότι συμπεριλαμβάνετε ένα κενό μεταξύ ".plist" και "preferences.old". Αν τρέχετε OSX.2.8 ή παλαιότερο, γράψτε: "mv /var/db/SystemConfiguration/preferences.xml preferences.old". Πατήστε Return, μετά γράψτε: "Reboot" και πατήστε Return ξανά. Θα πρέπει να επαναφέρετε τις προτιμήσεις δικτύου σας όταν ο υπολογιστής σας επανεκκινήσει.
- Επανεκκινήστε σε λειτουργία Single-User αν ο υπολογιστής εξακολουθεί να εκκινεί σε μπλε οθόνη. Γράψτε "mount -uw /", μετά πατήστε Return. Γράψτε: "mv /Library/Preferences/com.apple.loginwindow.plist preferences2.old", μετά Return. Γράψτε: "mv /Library/Preferences/com.apple.loginwindow.plist preferences3.old", μετά Return. Θυμηθείτε να προσθέσετε ένα κενό μεταξύ ".plist" και "preferencesXold". Γράψτε "Reboot" και μετά πατήστε Return για να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή.